Vad är Hungerdagen?

Hungerdagen, vad i all världen?

Hungerdagen är Finlands Röda Kors insamling som ordnas varje år i september. Hungerdagen är känd för sina bössinsamlare som går runt på gatorna men under Hungerdagen kan man också ge ett bidrag på webben.

Hungerdagens skapare är frivilliga Mailis Korhonen från Pälkäne som år 1980 fick en idé om ett talko för alla Pälkänebor för att samla in pengar. Evenemanget utvidgades snabbt till hela landet, och nuförtiden ordnas Hungerdagen på nästan alla orter i Finland.

Har Hungerdagen någonting med mat att göra?

I början en hel del, i nuläget inte mycket. Den första Hungerdagen ordnades för att hjälpa offren för hungersnöd i Östafrika, därifrån namnet Hungerdagen. Då uppmuntrades villiga människor att äta lätt på en dag och donera de sparade pengarna till insamlingen.

Idag kan man tillbringa Hungerdagen på det sättet som passar en själv och det är inte förbjudet att festa. Hungerdagens idé är ju inte att alla borde vara hungriga utan att alla skulle ha mat.

Vart går medlen?

Under Hungerdagen samlar vi in obundna medel till Finlands Röda Kors katastroffond. Pengarna används bland annat till att hjälpa offer för naturkatastrofer och konflikter på olika håll i världen.
 
Finlands Röda Kors fältsjukhus i Bangladesh upprätthålls med hjälp av Hungerdagsbidrag. Nästan en miljon människor har flytt från våldsamheterna i Myanmar till Bangladesh. Fältsjukhuset är öppet dygnet runt och där sköter man i synnerhet svåra förlossningar och genomför krävande operationer. Behovet av hjälp är enormt.
 
I Finland används hungerdagspengar till att hjälpa brandoffer och till att upprätthålla hjälpberedskapen för olyckor. År 2017 hjälpte Röda Korset efter 121 bränder runt om i Finland. 

De insamlade medlen är inte bundna på förhand till ett specifikt mål, utan de kan användas snabbt där hjälp behövs mest. 

Används medlen i Finland?

Medlen används också i Finland. Exempelvis behöver personer som har förlorat sitt hem i en brand hjälp för att skaffa nödvändigheter, allt från en tandborste vidare.

Röda Korset ger också psykiskt stöd till olycksoffer. Medlen ur katastroffonden används också för att understöda Frivilliga räddningstjänstens hjälpberedskap. Frivilliga hjälper myndigheterna till exempel vid efterspaningar av försvunna personer och i stora olyckor.

Hur stor del av bidrag går till hjälpmottagaren?

Minst 80 cent av varje euro som har donerats till katastroffonden går till biståndsmålet. Enligt katastroffondens regler får insamlingskostnaderna högst vara 20 procent. Insamlingskostnaderna innebär insamlingsutrustning såsom anskaffning av insamlingsbössor och- västar, insamlingssäkerhet och kommunikation. Reglerna för katastroffonden och den stränga kontrollen reglerar användningen av de donerade medlen.

Vad fås med mitt bidrag?

Här några exempel av vad som fås med pengarna:

På fältsjukhuset i Bangladesh
  • 2€: mat för en dag till en fältsjukhuspatient
  • 10 €: antibiotikakur till 10 barn
  • 17 €: en moderskapsförpackning till en föderska på fältsjukhuset
  • 142 €: en tunna diesel, som ger sjukhuset elektricitet för en dag

I Finland

  • 22,5€: efterspaningsutbildning för en frivillig
  • 50€: utbildning inom psykiskt stöd för en frivillig
  • 160 €: kläder för offer för en brand 

Kom med du också

–  antingen som bössinsamlare eller som bidragsgivare!

Under Hungerdagen samlas medel in till katastroffonden. Röda Korsets frivilliga hjälpare är på plats runt om i världen. Du bestämmer om de kan skapa hopp och skydd till de nödställda.

Allas vår gemensamma insamling

 
Hur förbereder du dig för Hungerdagen? Hur går det med bössinsamlingen? Hur hjälper vi världen med de insamlade bidragen? Använd #hungerdagen eller #nälkäpäivä -hashtag när du publicerar bilder och berättelser om Hungerdagsinsamlingen.