Vad är Hungerdagen?

Hungerdagen, vad i all världen?

Hungerdagen är Finlands Röda Kors insamling som ordnas varje år i september. Hungerdagen är känd för sina bössinsamlare som går runt på gatorna men under Hungerdagen kan man också ge ett bidrag på webben.

Hungerdagens skapare är frivilliga Mailis Korhonen från Pälkäne som år 1980 fick en idé om ett talko för alla Pälkänebor för att samla in pengar. Evenemanget utvidgades snabbt till hela landet, och nuförtiden ordnas Hungerdagen på nästan alla orter i Finland.

Har Hungerdagen någonting med mat att göra?

I början en hel del, i nuläget inte mycket. Den första Hungerdagen ordnades för att hjälpa offren för hungersnöd i Östafrika, därifrån namnet Hungerdagen. Då uppmuntrades villiga människor att äta lätt på en dag och donera de sparade pengarna till insamlingen.

Idag kan man tillbringa Hungerdagen på det sättet som passar en själv och det är inte förbjudet att festa. Hungerdagens idé är ju inte att alla borde vara hungriga utan att alla skulle ha mat.

Vart går medlen?

Under Hungerdagen samlar vi in obundna medel till Finlands Röda Kors katastroffond. Pengarna används bland annat till att hjälpa offer för naturkatastrofer och konflikter på olika håll i världen.
 
I Finland används hungerdagspengar till att hjälpa brandoffer och till att upprätthålla hjälpberedskapen för olyckor. 

De insamlade medlen är inte bundna på förhand till ett specifikt mål, utan de kan användas snabbt där hjälp behövs mest. 

Används medlen i Finland?

Medlen används också i Finland. Exempelvis behöver personer som har förlorat sitt hem i en brand hjälp för att skaffa nödvändigheter, allt från en tandborste vidare.

Röda Korset ger också psykiskt stöd till olycksoffer. Medlen ur katastroffonden används också för att understöda Frivilliga räddningstjänstens hjälpberedskap. Frivilliga hjälper myndigheterna till exempel vid efterspaningar av försvunna personer och i stora olyckor.

Hur stor del av bidrag går till hjälpmottagaren?

Minst 80 cent av varje euro som har donerats till katastroffonden går till biståndsmålet. Enligt katastroffondens regler får insamlingskostnaderna högst vara 20 procent. Insamlingskostnaderna innebär insamlingsutrustning såsom anskaffning av insamlingsbössor och- västar, insamlingssäkerhet och kommunikation. Reglerna för katastroffonden och den stränga kontrollen reglerar användningen av de donerade medlen.

Vad fås med mitt bidrag?

Här några exempel av vad som fås med pengarna:

Ute i världen:

 • 1,2 €: tvål för en familj på ett flyktningläger 
 • 3,8 €: mat till 3 dagar för en familj som lider av matbrisk
 • 10 €: en liten köksträdgårdsodling för en familj för att säkra ett mångsidigt och självförsörjande födointag på områden som drabbas av torka

I Finland

 • 1 €: andningsskydd för en frivillig 
 • 50 €: utbildning inom psykiskt stöd för en frivillig
 • 160 €: kläder för offer för en brand 

Hur kan jag delta i

Bössinsamlingen Hungerdagen pågår 23-25.9.2021 och på nätet samlas in under september och oktober. 

Bidra, eller delta som frivillig insamlare.

Som donator

Förutom med kontant, kan du också donera till Hungerdagen 
 • med textmeddelande. För att bidra med 15 €, skicka ett SMS med texten SPR till numret 16499
 • På nätet 
 • via MobilePay till numret 10900.
 • via Pivo till numret 888500.
 • eller göra en girering FI52 5000 0120 4156 73, referensnummer 5173.

Som digi-insamlare

Det enklaste sättet att delta i Hungerdagen är att samla donationer onlinen och i sociala medier med Finlands Röda Kors Facebook-insamling eller via den Röda Kors nätinsamlingen.

Registrera dig som digi-insamlare >>

PS Även ett företag eller samfund kan starta en egen nätinsamling.

Som bössinsamlare

Ta på en rödtal insamling väst och använd en insamlingslåda för att samla in donationer ansikte mot ansikte. Roligt och traditionellt sätt att hjälpa

Förhandsanmälningen för att vara bössinsamlare är avslutad. Du kan fortfarande komma med som bössinsamlare genom att komma direkt till någon av platserna där bössor delas ut.

Evenemangskalender >>

Allas vår gemensamma insamling

Använd #hungerdagen eller #nälkäpäivä -hashtag när du publicerar bilder och berättelser om Hungerdagsinsamlingen.

Kom med du också –  antingen som digi- eller bössinsamlare eller som bidragsgivare!