På fältsjukhuset räddar man människoliv

Anowara Begums dotter Kulsum vägde bara 1475 gram när hon föddes men klarade sig mirakulöst nog. Bild: Saara Mansikkamäki

Anowara Begum är en av denmiljon människor som varit tvungna att lämna sina hem i Myanmaroch fly undan våldsamheterna till Bangladesh. Nu bor hon i lägret Thangkal i södra Bangladesh. Levnadsförhållandenaför de människor som lever ilägret är väldigt svåra. I synnerhet undernärda barn och födande kvinnor behöver hjälp.

Anowara var gravid i sjätte månaden när hon kände att allt inte är isin ordning.

Mitt hjärta bultade hårt. Min granne sade att jag borde bege mig till Röda Korsets fältsjukhus eftersom hon själv hade fått hjälp där vid förlossningen. Jag gick trots att vägen var lång och det ännu var två månader tid till det beräknade datumet. Min dotter föddes på sjukhuset och hon vägde bara 1475 gram.
 

Hjälp 24/7

Finlands Röda Kors fältsjukhus är det enda sjukhuset i området som erbjuder kirurgisk vård dygnet runt. På sjukhuset sköter man i synnerhet svåra förlossningar och genomför krävande operationer.
 
Med medel som samlades in till katastroffonden under förra årets Hungerdag kunde man snabbt skicka ett fältsjukhus från Finland till Bangladesh. Bidrag behövs så att sjukhuset kan fungera åtminstone fram till slutet av år 2018. Behovet av hjälp i området är enormt.

 

Bidragen har betydelse

Anowaras lilla dotter fick namnet Kulsum. Hon lever eftersom hon fick vård på sjukhuset, tack vare bidragen som hade getts till katastroffonden.

Här har man tagit väl hand om oss. Vi har fått vila och samla krafterna i lugn och ro. Nu är vi redo att återvända hem, berättar Anowara. 

 

Hjälp du också under Hungerdagen

Som bössinsamlare eller som bidragsgivare kan du hjälpa. Bidrag behövs för att sjukhuset ska kunna fungera åtminstone fram till slutet av år 2018. Behovet av hjälp är enormt.

 

Hjälpens historier