När hemmet förstörs i en eldsvåda

  • Marja fick hjälp av frivilliga från Röda Korsets avdelning när hennes hem förstördes i en eldsvåda. Genom att delta i Hungerdagen hjälper du brandoffer att få nödhjälp. Bild: Joonas Brandt
Marja fick hjälp av frivilliga från Röda Korsets avdelning när hennes hem förstördes i en eldsvåda. Genom att delta i Hungerdagen hjälper du brandoffer att få nödhjälp. Bild: Joonas Brandt
En eldsvåda i hemmet är något av det värsta man kan föreställa sig. Marja och hennes son Jani, bosatta i Raumo, tvingades uppleva detta i november 2017. 
 
Marja vaknade mitt i natten av att brandvarnaren tjöt och såg lågor på köksbordet. Hon försökte släcka elden med en släckningsfilt, men elden var redan för kraftig. Rummet fylldes av svart rök och Marja ringde till nödcentralen. Marja och Jani räddades ur bostaden av rökdykare och fördes till sjukhus med ambulans. 
 
– Allt jag hade på mig var ett nattlinne och trosor. Jag hade inte ens skor på fötterna. Marken kändes kall och fuktig under mina bara fötter, minns Marja. 
 

Hjälp genom medel som samlats in under Hungerdagen

Följande morgon kom Marja-Leena, frivillig inom Röda Korset i Raumo, till sjukhuset för att hjälpa Marja och Jani. Hon tog dem med sig till Prisma, där de fick köpa kläder och annat nödvändigt med medel från katastroffonden. Möbler och andra saker till den tillfälliga bostaden fick de från Röda Korsets loppis.
 
– Utan Marja-Leena vet jag inte ens hur vi skulle ha tagit oss från sjukhuset och vart vi skulle ha åkt. Hjälpen från henne och andra frivilliga inom Röda Korset var helt oersättlig i det läget, berättar Marja.    
 

Tillbaka till livet

Det brandskadade hemmet har nu renoverats och livet går vidare. Marja tänker tillbaka på det ögonblick då hon förstod att hon förlorat allt.
 
– Det var mycket viktigt att Marja-Leena kunde ge råd och hjälp. Hon utstrålade ett sådant lugn, berättar Marja.  
 
– Utan Röda Korset skulle vi verkligen ha varit i klistret. Jag är tacksam mot alla som gett bidrag för att vi genast fick hjälp och kom på fötter, säger Marja. 
  

Du kan hjälpa

Genom att delta i Hungerdagen är du med i denna viktiga hjälpkedja. Du kan hjälpa brandoffer att få den nödhjälp de behöver och liksom Marja komma på fötter igen. Bli bössinsamlare eller ge ett bidrag.

Titta på vår video om Marjas berättelse

Hjälpens historier