Coronaviruset och Hungerdagens bössinsamling

  • Vi beaktar säkerhetsavstånd och handhygien och använder näs-munskydd.
Vi beaktar säkerhetsavstånd och handhygien och använder näs-munskydd.

Hungerdagen ordnas i år för 40:e gången och omständigheterna för bössinsamlingen är exceptionella.  I arrangemangen för bössinsamlingen fästs nu särskild uppmärksamhet på säkerhet och hygien. Dessutom beaktas vid de lokala insamlingarna regionala myndighetsanvisningar och restriktioner.

Riskerna för arrangerande frivilliga, bössinsamlare och bidragsgivare strävar vi efter att minimera genom säkerhets- och hygienanvisningar. Bössinsamlarna uppmanas beakta säkerhetsavstånd, handhygien samt att använda mun-nässkydd.

Anvisningarna för bössinsamlarna är:

  • Ställ inte upp som bössinsamlare, om du har det minsta symptom på infektion i luftvägarna. 
  • De som hör till riskgrupper ska själva överväga, om de deltar i bössinsamlingen i år. 
  • Använd handsprit och också kirurgiskt mun-nässkydd om du är över 15 år.  Skydd och handsprit finns tillgängliga på insamlingsstället.  Ta gärna med en egen handspritsflaska till insamlingen.
  • Undvik att röra vid pengar med bara händer.  
  • Se till att kontakten med bidragsgivaren är kortare än 15 minuter.
  • Försök hålla minst en meters avstånd till bidragsgivaren.
  • Närma dig inte aktivt potentiella bidragsgivare, utan låt dem välja om de vill närma sig dig.
  • Undvik onödig kontakt när du ger tack-märke eller dylikt.  Bidragsgivaren kan själv ta klistermärket från arket, eller så kan du, dock genom att hålla säkerhetsavstånd, limma det på det ställe han eller hon önskar.

Hungerdagen säkerställer hjälpberedskapen

Hungerdagen är Finlands Röda Kors viktigaste insamling, som säkerställer hjälpberedskapen både i Finland och ute i världen.  Bössinsamlarna är viktiga för att vi ska få medel samlade till katastroffonden.  

Med hjälp av bidragen som samlas in på Hungerdagen kan vi hjälpa finländare vid exceptionella förhållanden och plötsliga olyckssituationer.  Under coronakrisen hjälper Röda Korsets frivilliga människor i utsatt ställning till exempel genom att dela ut mathjälp och erbjuda butikshjälp till personer som hör till riskgrupper.Under coronakrisen har vi redan hjälpt 40 000 finländare. 

Kom med du också –  antingen som digi- eller bössinsamlare eller som bidragsgivare!

 

Hjälpens historier