Coronapandemin hotar dem som flytt från sina hem

  • Det är lätt att förstå att risken är stor för att coronaviruset eller andra sjukdomar under dessa förhållanden sprids. Bild: Stephen Ryan
Det är lätt att förstå att risken är stor för att coronaviruset eller andra sjukdomar under dessa förhållanden sprids. Bild: Stephen Ryan

Just nu lider tusentals barn och vuxna i flyktingläger i Grekland och Turkiet. En stor del av flyktingarna bor utanför flyktinglägren utan något som helst skydd. Förhållandena är odrägliga.

En bit tvål kan bli räddningen

De som flytt från sina hem bor trångt och möjligheterna att tvätta sig eller toaletterna är få. Under dessa förhållanden sprider sig sjukdomar lätt. Det nya hotet nu är coronaviruset som ifall det sprider sig har förödande konsekvenser för människorna vars liv redan nu är en överlevnadskamp.

Vi hjälper till på lägren genom att tillhandahålla hälso- och sjukvård, dela ut hygienförpackningar till familjer och desinficera lokaler och utrymmen. Ibland kan en så enkel sak som en bit tvål för att tvätta händerna spela en avgörande roll för att rädda mänskligt lidande då sjukdomen trots allt inte sprider sig.

Spridningen av coronaviruset förhindras världen över  

Med hjälp av Hungerdagen kämpar Röda Korset mot coronaviruset och lindrar effekterna av det runt i världen i Europa, Afrika, Mellanöstern och Asien. De människor som är mest utsatta behöver akut hjälp under coronapandemin. Risken att de smittas är större på grund av brist på information, dålig hygien och begränsad tillgång till hälso- och sjukvård.

Med hjälp av medel som samlats in under Hungerdagen får sjuka hjälp med att få vård, information om hälso- och sjukvård ges och utdelningen av rent vatten förbättras och likaså förbättras möjligheterna till toaletter och tvättmöjligheter.

Hur vi hjälper till under coronakrisen i Finland kan du läsa här.

Du kan hjälpa

Genom att delta i Hungerdagen hjälper du till att rädda människoliv. För bara 1,2 euro får en familj på ett flyktingläger tvål för att tvätta händerna. Du kan hjälpa till genom att bli bössinsamlare, digi-insamlare eller genom att ge ett bidrag.

Hjälpens historier