Branden tog allt

Leena Koskela
När en brand härjar kan en människa förlora allt. Du kan hjälpa genom att delta i Hungerdagen.
Photograf: Leena Koskela
En brand hemma är en av de värsta sakerna som man kan tänka sig. Pertti och Leami Salonen upplevde det år 2014 när de förlorade sitt hem i en brand.
 
Pertti och Leami Salonen bodde i Nordsjö. Paret hade just somnat när brandalarmen började tjuta i nedre våningen. Pertti gick nerför trappan och synen som mötte honom var overklig. Balkongens fönster stod i lågor. Fönsterna exploderade och flammorna kom in i bostaden.
 
Paret flydde ut. Leami hann ta en morgonrock på sig, Pertti hade endast kalsonger på sig. På väg ut hann Pertti ta bilnycklarna med sig och det var allt.
 
Där brann allt, helt allt. Vi hade inga pengar, inga bank- eller kreditkort, inga kläder. Det känns fortfarande dåligt att tänka på vad vi förlorade. Alla saker och minnen från 50 år, suckar Pertti.
 

Hjälp med medel ur Hungerdagen

 
Från grannhuset fick Salonens tofflor och filtar. Natten tillbringade de hos sin dotter. Efter en sömnlös natt ringde telefonen. Det var  Röda Korsets frivillig Risto Knuutila som erbjöd hjälp.
 
Röda Korset hjälper människor efter plötsliga olyckor. Hjälp betyder till exempel kläder, nödinkvartering och mat. Sådana saker som man under de första dagarna behöver. Anskaffningar betalas med medel ur katastroffonden.
 
För Salonens betydde hjälp ett komplett set av kläder: byxor, skor, skjortor och strumpor. Salonens och Knuutila reste till Östra centrum för att göra anskaffningar och Knuutila tog hand om räkningen.
 

"Går aldrig förbi en insamlingsbössa"

 
Före den höstens händelser hade Salonen inte haft någon kontakt med Röda Korsets hjälp i hemlandet. Han blev så överraskad av Risto Knuutilas hjälperbjudande att han knappt kunde tro att det var sant. 

Sådan verksamhet är så fantastiskt att 10 poäng inte räcker till vitsord. Det var otroligt värdefull hjälp och kändes jättefint i den där situationen.

 
Jag går aldrig förbi Röda Korsets insamlingsbössa utan att stanna om jag bara har en slant i fickan.
 

Hjälp du också under Hungerdagen

Som bössinsamlare eller som bidragsgivare kan du hjälpa brandens offer att få en ny början.  Röda Korsets frivilliga förmedlar hjälp världen runt.

Hjälpens historier